Eilat

אילת

En ע

2009 > public competition, Eilat Municipality compound (with Rand - Bloch Architects)


Desert intensity - the area allocated north to the main Palm Boulevard, a dramatic escarpment rising from the old international airport which is about evacuation at near future. When looking forward our assumption was to see the Boulevard as a linking axis between tourist town and civil city, and as an opportunity to make the civil part of the city which is located on the slopes of the mountains and neglected consistently throughout the years, to become a significant and attractive place.
The proposal places the city residents at the center, and therefore emphasis long and continuous commuting in the town square and its environs, by a combination of residential, commercial and entertainment set aside the main street. By Designing apartments in a wide range sizes we aim to ensure tenants of different types, from individuals to large families, assuming that adding this vital financial effort will also help setting up the whole project not only on the basis of public financing.
By providing structural configuration which creates unique serrated comb, the avenue evolving and passively increases the typical wind regime. Giant weather vanes were installed at intervals leveraging the power of sea breeze air corridors in favor of operation electricity generating turbines.
City Hall Square is located in the rear of the residential slope, actually as an extension of the public space, landmarked with a large sundial navel. The square configuration and dimensions allow the existence of multiplayer events throughout the seasons, thanks to a significant dose of shadow cast made by the residential buildings.
The quest for sustainable and non-biodegradable (wind + solar) available energy is also evident in the moderate architectural language of the pair municipality buildings that enclose the square, by condensing the Thermal mass walls of the shell and concealment of advanced systems within them, thaw combining photovoltaic cells - plants surfaces in the main elevation, openings and passive shading elements.
On the square floor of the main building is the Chamber of the City Council, seeking to reflect the core of public democratic processes of the governmental urban institution properties. Furthermore is a street level gallery showing future plans to the public, in order to allow active involvement of citizens in the city's appearance and character of future developing.
The aspiration of maximal functionality became possible by dividing of the municipality array into two separate buildings, due to this formal flexibility it is allowed the gradual expansion of the municipality stuff, and optional rental of surplus area for private offices.
Overall vision is a change in the conceptual structure of the region in particular and the city in general, from flamboyant collection of independent buildings serving primarily their own users, to a modest and understated array designed to tissue integration and enrichment.

Eilat_1
Eilat_2
Eilat_3
Eilat_4
Eilat_5
Eilat_6
Eilat_7
Eilat_8
Eilat_9
Eilat_10
Eilat_1
Eilat_2
Eilat_3
Eilat_4
Eilat_5